onsdag 5 maj 2010

Matkurs

Söndagens matkurs på Matlabbet var kul och maten blev väldigt god. Temat var asiatiskt, och även om jag har ätit mycket asiatisk mat, besökt flera länder, och till och från försökt mig på att laga maten, så dök en del ny kunskap upp. Jag hade inte full koll på umami, varifrån den kommer, i vilka ingredienser och matvaror den finns, och hur man kan använda sig av denna femte grundsmak. Sen kan jag väl tycka att allt har sin charm, och även om det är japanskt elegant att bara hälla lite varmt vatten över en alg för att få fram sin buljong, så finns andra storheter och poänger med att på diverse ingredienser från närmaste trädgårdsland och djurfarm koka sin fond. Här tyckte jag kanske att L raljerade en smula.

Men som sagt - maten blev god, och jag hoppas kunna ta med mig en del idéer till mitt vardagliga kök. Sen ligger trots allt svårigheten i att det i många fall krävs ett stort antal ingredienser. Även om de finns tillgängliga i många affärer här i stan, så blir det när man lagar mat för två lätt slattar över som står och blir dåliga. Och det är ju aldrig kul. Till en buffé, eller varför inte en picknick till sommaren, kan det dock bli utmärkta tillskott.

Inga kommentarer: