torsdag 2 juli 2009

Mat, politik och religion

Bästa seminariet hittills. Grythyttan och SHR stod för arrangemanget när en givande diskussion fördes på temat mat, politik och religion. Företrädare för judendomen, kristendomen och islam reflekterade kring matens och måltidens betydelse ur sina respektive religioners perspektiv. Den kanske starkaste symboliken finns i kristendomen med den sista måltiden, brödet, lammet, fisken. Även judendomen har en stark koppling mellan religionen och vissa maträtter och traditioner. Islam har i sig inga starka kopplingar till särskild mat, men vördar samvaron, givandet och tilliten i att bjuda och äta nyttigt och gott. Som sagt spännande resonemang som lockar till närmare studier.

Den stora debatten kom i kopplingen till politik rörande halal och kosherslakt. Ska den tillåtas i Sverige eller inte. Ingen av de närvarande ställde sig emot, men lyckades ändå påvisa svårigheten att få en ändring till stånd. Upplysande i sammanhanget är att förbudet har sin grund i 30-talets politik i Europa. Återstår argumentet om djurens lidande. Men vad gör att tex jakt och kräftkok skulle medföra mindre lidande för djuren än en snabb och effektiv slakt av djur som hanterats med största respekt?

Efter diskussionen bjöds på lunch i religionernas tecken. Bröd, vin, lamm, kyckling, ägg, bittra örter, gröna blad, murbruk, salt vatten, söt efterrätt. Var och en av delarna med sin symbolik. En mycket trevlig upplevelse, och nu fick ändå M. rätt i sin kommentar från tidigare inlägg. Bäst av all bjudmat är den som kommunicerar och stämmer överens med seminariets tema.

Sen måste bara tilläggas att Carl-Jan Granqvist som inledde och avslutade övningen är en sann mathjälte!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du med dig smakprov hem? Monas autograf?
M.

Pär sa...

Nej, tyvärr inte. Men kanske någon annan liten överraskning...