Gårdagens kräftskiva blev extremt lyckad. Västerbottenpajen med kantareller som ackompanjerade vätternkräftorna blev en favorit bland deltagarna, men konkurrensen var stenhård. Hjortgrytan som fått stå och dra riktigt länge var en mustig fortsättning på middagen, och den avslutande citronfromagen kändes exakt så "retro" som det var tänkt, och tillsammans med färska hallon och en Muscat blev det en totalupplevelse.
söndag 31 augusti 2008
Kräftplanering - efterord
Gårdagens kräftskiva blev extremt lyckad. Västerbottenpajen med kantareller som ackompanjerade vätternkräftorna blev en favorit bland deltagarna, men konkurrensen var stenhård. Hjortgrytan som fått stå och dra riktigt länge var en mustig fortsättning på middagen, och den avslutande citronfromagen kändes exakt så "retro" som det var tänkt, och tillsammans med färska hallon och en Muscat blev det en totalupplevelse.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Ååååh den som hade fått vara där!
Fantastisk meny, det vattnas i munnen
M.
Västerbottenpaj med kantareller låter för gott för att vara sant! Bjuder du på receptet?
Tina: Det var gott, och det var sant!
Visst bjuder jag på receptet.
Pajdegen har jag hämtat från Gorys "Gastronomisk uppslagsbok".
- 150 g smör, 3 dl mjöl och 2 msk vatten arbetas ihop och svalnar i kylen. Efter att ha klätt en 24 cm kakform med löstagbarkant kan den förbakas något. Tänk på att pajskalet ska gå högt upp på kanterna, så att kantarellberget får stöd...
Fyllningen kommer från ett recept i Allt om Mat.
- 225 gr. västerbottenost, 1 dl mjölk, 3 ägg, salt och nymald svartpeppar.
Riv osten och lägg den i skalet. Blanda övriga ingredienser och häll över osten. Grädda i ca 15 min. i 225 grader.
Sedan stekte vi 1 kg kantareller i ca 300 gr. smör(!) tills all vätska försvunnit. Det var inte min mening att det skulle gå åt så mycket smör, men när man lämnar över ansvaret till andra får man räkna med vissa överraskningar. Och visst blev det fantastiskt gott!
Det receptet sparar jag, tackar så mycket!
Skicka en kommentar