söndag 31 augusti 2008

Kräftplanering - efterord


Gårdagens kräftskiva blev extremt lyckad. Västerbottenpajen med kantareller som ackompanjerade vätternkräftorna blev en favorit bland deltagarna, men konkurrensen var stenhård. Hjortgrytan som fått stå och dra riktigt länge var en mustig fortsättning på middagen, och den avslutande citronfromagen kändes exakt så "retro" som det var tänkt, och tillsammans med färska hallon och en Muscat blev det en totalupplevelse. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ååååh den som hade fått vara där!
Fantastisk meny, det vattnas i munnen
M.

Anonym sa...

Västerbottenpaj med kantareller låter för gott för att vara sant! Bjuder du på receptet?

Pär sa...

Tina: Det var gott, och det var sant!
Visst bjuder jag på receptet.
Pajdegen har jag hämtat från Gorys "Gastronomisk uppslagsbok".
- 150 g smör, 3 dl mjöl och 2 msk vatten arbetas ihop och svalnar i kylen. Efter att ha klätt en 24 cm kakform med löstagbarkant kan den förbakas något. Tänk på att pajskalet ska gå högt upp på kanterna, så att kantarellberget får stöd...

Fyllningen kommer från ett recept i Allt om Mat.
- 225 gr. västerbottenost, 1 dl mjölk, 3 ägg, salt och nymald svartpeppar.
Riv osten och lägg den i skalet. Blanda övriga ingredienser och häll över osten. Grädda i ca 15 min. i 225 grader.

Sedan stekte vi 1 kg kantareller i ca 300 gr. smör(!) tills all vätska försvunnit. Det var inte min mening att det skulle gå åt så mycket smör, men när man lämnar över ansvaret till andra får man räkna med vissa överraskningar. Och visst blev det fantastiskt gott!

Anonym sa...

Det receptet sparar jag, tackar så mycket!